Nieuws

Festunique & Corona | Update 3 april 2020

Het land is in de ban van het coronavirus en enkele bloemencorso’s voor in de zomer zijn inmiddels afgelast. We merken dat dit vragen met zich meebrengt rondom het bloemencorso in Beltrum. “Gaat het in Beltrum door?” is daarin een vaak gestelde vraag.

Laat duidelijk zijn; gezondheid staat altijd voorop, maar vooralsnog gaan wij ervan uit dat Festunique en de kermis in september dit jaar gewoon door kan gaan. De voorbereidingen met betrekking tot het opbouwen van het terrein, de muziekacts en de theateracts kunnen in de zomer worden opgepakt. Hiervoor hoeft op korte termijn geen keuze te worden gemaakt. Het bloemencorso vergt echter wel aandacht vanaf april/mei, vandaar dat we als organisatie en wagenbouwers de koppen digitaal bij elkaar hebben gestoken.

Allereerst is er met de wagenbouwers overlegd en zijn er verschillende standpunten voorgesteld vanuit de corso-, bloemen- en jurycommissie. Hieruit is samen met de wagenbouwers unaniem besloten dat het bloemencorso in Beltrum tot op heden niet is afgelast. Alle wagenbouwgroepen staan er daarnaast (unaniem) voor open om het bloemencorso eenmalig anders vorm te geven. Hier kan worden gedacht aan het kleiner bouwen, bouwen in een thema of overige creatieve ideeën die op dit moment worden uitgewerkt, waardoor in ieder geval de voorbereidingstijd zal worden verkleind. Hierbij de opmerking dat het corso dus nog niet definitief is aangepast, maar er al wel wordt gekeken naar de mogelijkheden.

De situatie omtrent het coronavirus verandert met de week, zelfs per dag. Daarom is er ook gekozen om de definitieve keuze uit te stellen tot in ieder geval 28 april, net zoals de overheid ook de maatregelen tot 28 april heeft aangekondigd. Tot die tijd wachten wagenbouwers & de organisatie de situatie af om vervolgens daarna een keuze te maken of die keuze verder uit te stellen. Tot die tijd zijn alle vergaderingen binnen Festunique afgelast en zal er ook niet aan de wagens worden gebouwd.

Een keuze die al wel is gemaakt, is dat alle knollen dit jaar sowieso de grond in gaan. Dit heeft te maken met het feit dat de knollen geen jaar bewaard kunnen worden. Dit speelt bij alle corso’s in het land. Om kapitaalvernietiging te voorkomen is dit binnen de Corsokoepel, een samenwerkingsverband en spreekbuis van alle Nederlandse bloemen- en fruitscorso’s, besproken. Hierover is contact geweest met het RIVM en lees hieronder de officiële reactie vanuit het RIVM:

De regel van maximaal drie mensen bij elkaar is voor het knollenzetten niet van toepassing omdat vrijwilligerswerk beschouwd wordt als werk, en niet als een sociale activiteit waarvoor de beperking is opgelegd. Bijkomend voordeel van knollen poten dat het in de open lucht plaatsvindt waardoor de kans op besmetting lager is.

De corso’s kunnen op een verantwoorde manier knollen poten onder de volgende voorwaarden:
– Laat alleen mensen toe zonder gezondheidsklachten
– Neem alle hygiënemaatregelen in acht
– Laat kwetsbare groepen niet deelnemen
– Houd continu anderhalve meter afstand in acht (dus ook bij de koffie, het materialen pakken etc).

Uiteraard maakt elk corso of elke bouwgroep zijn eigen afweging. Ons advies hierbij is om te werken met een toezichthouder wiens enige rol is om in de gaten te houden dat de anderhalve meter afstand steeds wordt aangehouden. Daarnaast adviseren we dat iedereen eigen drinken en een beker meeneemt (bijvoorbeeld een thermoskannetje koffie), zodat besmetting via plastic bekertjes of het doorgeven van de koffiekan wordt uitgesloten. (Bron o.a.: corsokoepel.nl)

De bovenstaande regels vanuit het RIVM zijn dus ook in Beltrum van kracht. We hopen dat wij op deze manier als organisatie duidelijkheid hebben gegeven in deze bijzondere tijd. Rest ons niks anders meer te zeggen dan; wees allemaal een beetje lief voor elkaar, kijk een keertje extra om naar de oudere medemens en leef de regels van het RIVM na. We hebben vertrouwen in dat dit met ons allen gaat lukken, zodat we hopelijk nog een mooie zomer tegemoet gaan.

Namens,
Corsocommissie
Bloemencommissie
Jurycommissie
Organisatie Festunique