Nieuws

Festunique & Corona | Update 1 mei 2020

Op 21 april heeft de overheid bepaald dat alle evenementen tot 1 september zijn afgelast. Festunique en het Beltrumse Volksfeest vallen in het eerste weekend na deze datum, dus speelt direct de vraag; “Gaat Festunique door?” Hierbij willen we als organisatie graag duidelijkheid scheppen in onze gedachtegang en voorlopige keuze. De kermis is een Volksfeest, dus willen we ook de inwoners van Beltrum en iedereen die hier geïnteresseerd in is over informeren.

In verschillende digitale overleggen van het SVB is de gestelde vraag namelijk aan bod gekomen. Vragen die daarnaast werden gesteld zijn: is het wel ethisch verantwoord om het te organiseren? Moeten we als Beltrum wel in het eerste weekend een feest organiseren? Komt dan niet de hele regio naar Beltrum? Welk risico lopen we als het door kan gaan, maar wij het zelf pro-actief niet door laten gaan? In hoeverre kunnen we de financiële consequenties nu al goed beoordelen? Wat doen we met het bloemencorso?

Het is een lastige vraag. Er is weinig zeker in deze tijd, maar hetgeen wat wel zeker is, is dat niemand weet hoe de komende periode deze corona crisis gaat verlopen. De situatie veranderd met de week, zelfs met de dag. De nieuwsberichten vliegen ons om de oren en inmiddels heeft Nederland geen 17 miljoen bondscoaches, maar 17 miljoen virologen. Het is dan ook als organisatie lastig om bijna een half jaar voor aanvang van het feest al een definitieve keuze te maken. We verwachten dat er de komende weken steeds meer duidelijkheid zal komen voor het eerste weekend in september. 

Daarom hebben we er voor gekozen om de keuze tot op heden verder uit te stellen. Er is structureel goed contact met de gemeente Berkelland, maar ook zij geven aan dat er vanuit de overheid rondom de datum van Festunique nog geen maatregelen zijn. Laat voorop staan; we willen alleen Festunique en een kermis organiseren wanneer dit mag, ethisch verantwoord is en wanneer dit ten allen tijde conform de richtlijnen vanuit de overheid/RIVM mogelijk is. Dit dilemma gaan we ons na elke belangrijke persconferentie van de overheid/RIVM opnieuw stellen. Voor het bloemencorso wordt daarnaast op dit moment hard gewerkt aan alternatieve ideeën, zodat we ook daar een goede keuze in kunnen maken. 

Het is een lastige situatie, maar als organisatie denken we dat we er hiermee goed aan doen. We houden de nieuwsberichten in de gaten en maken op basis van feiten telkens een keuze. Daarin hopen we op jullie begrip. De verwachting is dat er rond 20 mei weer een nieuwe update zal zijn. Houd onze website en onze social kanalen in de gaten, want we houden je uiteraard hiervan op de hoogte.

Namens,
De organisatie van Festunique